Pewnie nie raz zdarzyła Ci się sytuacja, kiedy to zagotowaną wodę zostawiłaś w czajniku, a po kilku godzinach zagotowałaś ją ponownie. Po przeczytaniu tego już nie popełnisz tego błędu.

W trakcie gotowania na wodzie pojawiają się bąbelki i para. Pod wodą dochodzi do procesów chemicznych. Gdy gotujesz tę samą wodę ponownie ilość tlenu zmienia się, a w wodzie powstają szkodliwe dla naszego zdrowia substancje. Zmienia się też poziom wapnia. To z kolei ma wpływ na powstawanie kamieni nerkowych.

Jakby tego było mało, ponowne zagotowanie wody zmienia jej smak. W konsekwencji tego herbata. czy też kawa nie będą już tak smaczne.

Jak sama widzisz zdecydowanie lepszym pomysłem jest zagotowanie świeżej wody. Dbajmy o swoje zdrowie!

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nasz fanpage na Facebooku!

Zostaw swój komentarz