Nie od dziś wiadomo, że owoce są niezwykle zdrowe. Nie jest więc również tajemnicą, że cytryny to nic innego jak bomba pełna witamin. Warto je więc spożywać nie tylko ze względu na ich niepowtarzalny smak, ale również i ze względów zdrowotnych.

Owoce te są bogatym źródłem witamin takich jak witamina A, B6, C, E oraz kwasu foliowego, wapnia, miedzi, żelaza, magnezu, cynku, potasu, białka, niacyny i wielu więcej składników, które długo by wymieniać. Jednak sam sok z cytryny nie wydobędzie ich wszystkich z owocu. Aby móc cieszyć się nimi w pełni, wystarczy owoc zamrozić i spożywać go w całości!


Naukowcy szacują, że cytryna zawiera ponad 20 substancji przeciwrakowych, które nie tylko powodują niszczenie złośliwych nowotworów, ale również przeciwdziałają rozwojowi cukrzycy oraz pomagają w kontrolowaniu ciśnienia krwi.

Spożywanie owoców oraz warzyw może zapobiegać nowotworom, oczyszczać nerki i wątrobę, łagodzić refluks, kontrolować ciśnienie krwi, pobudzać odporność oraz niszczyć bakterie.

Pamiętajmy jednak, że również skórka cytryny ma wiele drogocennych dla nas składników. Zawiera ona więcej antyoksydantów niż sam miąższ tego owocu. Należy cytrynę jednak odpowiednio przygotować, by mogła w pełni działać.

Starannie umyj i oczyść cytryny (BIO) ze wszystkich zanieczyszczeń bakteryjnych. W tym celu najlepiej przemyć je octem jabłkowym lub sparzyć w gorącej wodzie. Dokładnie je osusz i umieść w słoiku lub zamykanej plastikowej torebce i wstaw do zamrażarki. Po zamrożeniu zetrzyj cytrynę na tarce, np. tak jak robisz to z serem. Zetrzyj tylko tyle, ile w danej chwili potrzebujesz. Resztę cytryny ponownie włóż do zamrażalnika.Startą cytrynę możesz dodawać do rozmaitych potraw, zwłaszcza takich, które wymagają wzmocnienia smaku. Doskonale nada się również do wszelkich surówek, sałatek, potraw słodkich oraz napojów, dodając do nich cenne walory zdrowotne. Możesz także dodać łyżkę startej cytryny do herbaty czy soku.

Nie wiem jak u Was, ale u mnie cytryna od dziś to stały gość wśród posiłków i napitków.

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nas na Facebooku!