Analizując skład frytek trafiających do popularnej sieci restauracji McDonald’s, odkryto, że wszystkie frytki są spryskiwane pestycydami tak toksycznymi, że nie mogą być spożywane przez okres 6 tygodni po rozpyleniu.

Odkrycie tego bardzo toksycznego środka dostarcza nam całkowicie nowych argumentów, aby unikać restauracji McDonald’s…

Pestycydy we frytkach z McDonald’s

Informacje, które obiegły cały świat, zostały ujawnione przez Michaela Pollana – autora, dziennikarza, działacza i profesora dziennikarstwa na Berkeley Graduate School of Journalism.

Prof. Pollan wyjaśnia proces powstawania frytek do tej popularnej sieci restauracji począwszy od uprawy ziemniaka. Już sam wybór gatunku ziemniaka wymusza na producentach używanie toksycznych substancji. Pollan zauważa, że wszystkie frytki produkowane dla McDonald’s pochodzą z ziemniaków gatunku Russet Burbank, gdyż ich wydłużony kształt umożliwia uzyskanie długich frytek, które są symbolem tej restauracji.

„Zawsze są one przygotowane z tego samego gatunku ziemniaków, Russet Burbank, które są wyjątkowo długie i trudne do wyhodowania. Ale tego właśnie chcą, ponieważ kiedy jesteś u McDonalda, lubisz te czerwone pudełka z bukietem bardzo długich frytek” – wyjaśnia Pollan

Uważa on również, że ze względu na trudną uprawę tego gatunku, roślina musi być chemicznie nawożona i zabezpieczana już w trakcie wzrostu. Ten gatunek często cierpi na martwicę, a czy Mcdonald przyjąłby ziemniaki z defektami? Na to pytanie można sobie samemu odpowiedzieć…

“Jedynym sposobem, aby wyeliminować martwicę ziemniaka jest zlikwidowanie mszyc, a jedyną metodą na to, jest stosowanie bardzo silnego pestycydu o nazwie “Monitor”. Ten środek jest tak toksyczny, że rolnicy nie wchodzą na swoje pola przez 5 dni od pryskania, aby nie ryzykować własnym zdrowiem” – mówi Pollan.

„Gdy ziemniaki są zbierane, umieszcza się je w wielkich namiotach o wielkości boiska piłkarskiego, gdzie parametry powietrza są sztucznie kontrolowane. Robi się tak dlatego, gdyż te ziemniaki nie nadają się do konsumpcji przez kolejnych sześć tygodni – są tak „napakowane” trującymi substancjami, że ich spożycie jest groźne dla zdrowia” – dodaje Pollan.

Efekty uboczne stosowania pestycydów

Pestycyd „Monitor” (inna nazwa to metamidofos) został powiązany z wieloma szkodliwymi skutkami ubocznymi. Znane są przypadki zatrucia u pracowników mających kontakt z tym pestycydem, jak również wśród osób, które spożywały jedzenie wcześniej nim spryskane.

Skutki zatrucia metamidofosem obejmują:

  • podrażnienie płuc
  • krwawienie z nosa
  • trudności w oddychaniu
  • drętwienie lub osłabienie
  • kłopoty z widzeniem
  • nudności i wymioty
  • zaburzenia mowy
  • nieregularne bicie serca
  • śpiączka
  • a nawet śmierć

Ogólnie rzecz biorąc, wszystko to dostarcza kolejnych argumentów, które można dodać do listy zagrożeń wynikających z jedzenia posiłkow z restauracji McDonald’s.

Źródło: theheartysoul.com

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nasz fanpage na Facebooku!

Zostaw swój komentarz