Jedząc go w okresie letnim, od razu czuć niebywałe orzeźwienie. Świeży i aromatyczny smak arbuza sprawia, że jest on ulubionym i chętnie spożywanym owocem w okresie gorących upałów. Jednak w miąższu tego owocu znajdują się duże ilości nasion, które nie są zjadane przez wiele osób, a co więcej, często zniechęcają nas do jego spożywania. Po przeczytaniu tego artykułu będziesz zaskoczona, jak wiele korzyści zdrowotnych posiadają te małe skarby natury! Już nigdy więcej ich nie wyrzucisz!

Owoc arbuza w ponad 90 procentach składa się z wody, dlatego też świetnie nawadnia nasz organizm w czasie letnich upałów. Jednak arbuzy ceni się przede wszystkim za dużą zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych.

Aktywne składniki znajdujące się w arbuzie wspomagają pracę naszego układu krążenia, wydalają z organizmu szkodliwe związki i toksyny gromadzące się w naszych mięśniach w trakcie intensywnych ćwiczeń oraz działają jak viagra!

1. Są bogate w składniki odżywcze i błonnik

Pomagają również pozbyć się jelitowych stanów zapalnych, pasożytów oraz żółtaczki.

2. Nasiona arbuza są moczopędne

Eksperci medyczni polecają picie domowej herbaty z arbuza dla osób cierpiących na kamienicę nerkową lub problemy z drogami moczowymi.

3. Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego

Nasiona arbuza przechodząc przez układ trawienny, wspomagają procesy trawienia.

4. Poprawiają pracę układu krwionośnego i nerwowego

Jest bogatym źródłem wielu substancji, które kontrolują poziom trójglicerydów w naszej krwi. Dzięki temu zapewniają prawidłowe ciśnienie tętnicze oraz zapobiegają chorobom serca. Poprawia funkcjonowanie komórek serca i mięśniowych w organizmie człowieka. Przyśpiesza proces regeneracji mięśni u sportowców. Poprawiają również naszą pamięć i koncentrację.

5. Posiadają właściwości antyoksydacyjne

Jest źródłem likopenu. Antyoksydantu, który zapobiega utlenianiu się cholesterolu, przez co obniża ciśnienie w żyłach i tętnicach. Ponadto hamuje namnażanie się wolnych rodników. Zmniejsza on również ryzyko wystąpienia nowotworów, zwłaszcza raka prostaty.

6. Jest bogatym źródłem cytryliny

Bogata zawartość aminokwasu – cytruliny w tych nasionach poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych rozluźniając je. Ten związek jest niezwykle skuteczny w leczeniu nadciśnienia, miażdżycy i dusznicy bolesnej.

Jak przygotować domową herbatę z nasion arbuza?

  1. Wyskub nasiona z miąższu arbuza.
  2. Zmiel 4 łyżki świeżych lub suszonych nasion.
  3. Przygotowane tak nasiona gotuj przez 15 minut w 2 litrach wody.

Tak przygotowaną herbatę spożywaj przez 2 dni. Po dwóch dniach należy zrobić przerwę. Najlepiej powtarzać ten proces co kilka tygodni.

Okres letni to najlepszy czas, żeby rozkoszować się tym owocem. Warto wtedy zebrać jak najwięcej nasion arbuza i ususzyć je na zapas.

Więc na co czekasz?

Zapewnij sobie i swojej rodzinie dzienną dawkę Likopenu, witaminy A, witaminy C, przeciwutleniaczy, magnezu i potasu!

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nas na Facebooku!