Chociaż okres grzybobrania dawno za nami, nie oznacza to, że w naszych domach musi zabraknąć grzybków. Wręcz przeciwnie! I nie chodzi nam o te suszone czy marynowane, ale o grzybki na… słodko.

Oto przepis na fantastyczne ciasteczka w kształcie grzybków. Są nie tylko bardzo smaczne, ale też doskonale się prezentują. Twoi goście na pewno będą zaskoczeni widząc na stole takie pyszności 🙂

Składniki na kruche ciasto:

  • 125g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (12 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

Składniki na krem:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3 szklanki mleka
  • 220g miękkiego masła

Dodatki:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 łyżka oleju
  • 1 białko
  • 1 łyżka maku
  • małe foremki do kruchych babeczek

Wykonanie:

Ciasto: W misce utrzyj masło, cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny na puszystą masę. Następnie dodaj jajko, aby złączyć składniki. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą, dodaj do reszty składników. Całość zmiksuj na najwyższych obrotach. Powstałą masę zagnieć ręcznie, aby powstało jednolite, zwarte ciasto. Owiń je w folię i wstaw do lodówki na 45 minut.

Krem: Budyń przygotuj wedle instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 3 szklanek. Gdy już będzie gotowy, przykryj go folią spożywczą do ostygnięcia. Masło zmiksuj na puszystą masę, stopniowo dodając ostudzony budyń, aż uzyskasz jednolity krem. Ciasto, po wyciągnięciu z lodówki podziel na trzy części (kapelusz, blaszki i trzonki).

Ciasto przeznaczone na kapelusze rozwałkuj do grubości 0,5 cm. Powycinaj kółeczka i umieść je na odwróconych do góry nogami foremkach do babeczek, nasmarowanych masłem i posypanych mąką.

Ciasto przeznaczone na blaszki rozwałkuj na kilka milimetrów. Powycinaj kółeczka nieco mniejsze niż średnica foremek do babeczek. W środku kółeczek wytnij otwory na trzonek (możesz to zrobić za pomocą grubej słomki).

Z pozostałego ciasta ukulaj niewielkie wałeczki w postaci trzonków grzybów (pamiętaj, że ich średnica powinna odpowiadać wyciętym wcześniej otworom). Spód trzonków posmaruj białkiem z jaj i posyp makiem.

Wszystkie części grzybków przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Ciastka piecz 10-15 minut w temperaturze 180 stopni, aż nabiorą złotego koloru.

Gdy ciastka będą gotowe, pozostaw je do ostygnięcia. Czekoladę z olejem rozpuść w wodzie lub w mikrofalówce. W rozpuszczonej masie zanurz kapelusze grzybków i wstaw do lodówki, aby ostygły. Następnie wypełnij je przygotowanym kremem i przykryj blaszkami. W środek powtykaj trzonki. Tak zrobione grzybki wstaw do lodówki na 30 minut.

Smacznego! 🙂

Zobacz na poniższym wideo, jak krok po kroku zrobić te pyszne ciasteczka:

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nas na Facebooku!