Na pewno każda z nas słyszała o piciu ciepłej wody z cytryną i jej zdrowotnym właściwościom. Okazuje się, że ta metoda nie wykorzystuje w pełni potencjału tego wspaniałego cytrusu.

Podobno lepiej jest zagotować cytrynę w całości! Dzięki czemu wykorzystujemy również składniki odżywcze zawarte w jej skórce i miąższu, a nie tylko samego soku.

Do przygotowania wywaru potrzebujemy:

  • 6 cytryn (najlepiej BIO – organic lub ewentualnie zwykłych starannie wyszorowanych szczotką)
  • 3 szklanki wody
  • miód (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Cytryny należy przekroić na pół i włożyć do zimnej wody. Kiedy woda się zagotuje, gotujemy cytryny jeszcze przez 3 minuty. Następnie zdejmujemy garnek z kuchenki i pozostawiamy wywar do całkowitego wystygnięcia. Wyjmujemy cytryny i dodajemy miód. Całość dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy do dzbanuszka. Możemy przechowywać go w lodówce przez tydzień.

Korzyści wynikające z picia wywaru z cytryny:

  • Wzmacnia system odpornościowy i chroni przed przeziębieniem
  • Pomaga w trawieniu i utracie wagi
  • Nawadnia system limfatyczny
  • Równoważy poziom pH ciała – odkwasza organizm
  • Dodaje energii
  • Oczyszcza z toksyn
  • Oczyszcza skórę i odświeża oddech
  • Poprawia nastrój i usuwa przygnębienie

Wywar ma niesamowite właściwości prozdrowotne. Warto więc już dzisiaj wprowadzić go do swojej codziennej, porannej rutyny!

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nas na Facebooku!