Zapewne znasz to powiedzenie: „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”. Jest ono prawdziwe, gdyż jabłka to jedne z najzdrowszych owoców na świecie.

Jedno jabłko zapewnia aż 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę C oraz błonnik, a dzięki zawartym w nim substancjom posiada właściwości przeciwnowotworowe, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga utratę wagi oraz chroni organizm przed wolnymi rodnikami.

Jabłka zawierają fitochemikalia, witaminy oraz antyoksydanty. Badania dowiodły, że skórka tych owoców może wspomagać leczenie chorób serca, raka płuc, astmę, otyłość oraz chorobę Alzheimera.

Swoje cudowne właściwości jabłka zawdzięczają triterpenom, które wykazują silne działanie przeciwnowotworowe i znakomicie chronią przed rakiem wątroby, okrężnicy i rakiem piersi. Równie silne i podobne cechy wykazują pestki tych owoców.

Pestki z jabłek i rak

Nasionka znajdujące się w jabłkach, zawierają dużo witaminy B-17. Występuje ona również w pestkach moreli, kaszy gryczanej, truskawkach i orzechach nerkowca. Witamina B-17 potrafi zatrzymać, a nawet cofnąć rozwój guza nowotworowego, ponieważ razem z antyoksydantami oraz innymi witaminami eliminuje szkodliwe komórki. Pestki jabłek zawierają w sobie także śladowe ilości cyjanku, ale nie ma się czego obawiać, ponieważ w tak małym stężeniu jest on całkowicie neutralizowany przez ludzkie enzymy.

Z powodu wysokiej zawartości witaminy B-17 warto spożywać pestki z jabłek, gdyż doskonale chronią nas przed rozwojem nowotworów, a nawet potrafią hamować i cofać rozwój guzów.

Źródło: regainhealthonline.com

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nas na Facebooku!