Wielkanocny żurek Magdy Gessler. Mamy dla Ciebie szczegółowy przepis

Wielkanoc tuż tuż. Niemalże na każdym świątecznym stole pojawi się żurek. Dlatego też mamy dla Ciebie znakomity przepis Magdy Gessler na tę smaczną zupę. Będziesz zachwycona!

Składniki:

– 350 g mąki razowej
– 1 l wody
– 4 ząbki czosnku
– 3 liście laurowe
– 5 kulek ziela angielskiego
– 5 prawdziwków
– 1 łyżka masła
– 1 l bulionu warzywnego
– 250 ml śmietany
– 4 jajka
– 300 g białej kiełbasy
– Natka pietruszki
– Sól
– Pieprz czarny
– Majeranek

Sposób przygotowania:

Przygotuj zakwas na żur. Do garnka wsyp mąkę i zalej ją wrzącą wodą, aby uzyskać gładką masę. Dolej pozostałą wodę. Dodaj 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Garnek przykryj i owiąż gazą. Odstaw na 3 dni w ciepłe miejsce.Po upływie czas przesadź zakwas. Rozpuść masło, podsmaż pokrojone prawdziwki na tłuszczu, Zalej bulionem i gotuj (poczekaj aż będą bardzo miękkie). Dodaj zakwas, śmietanę, ząbek czosnku (wyciśnięty) oraz szczyptę majeranku. Teraz dodaj sól i pieprz.

Ugotuj jajka na twardo i pokrój w ćwiartki. Kiełbasę parz około 20 minut i pokrój w kółka. Dodaj do żurku.

Smacznego!