Oregano to podstawowa przyprawa w naszej kuchni, a także zioło o wielu potężnych właściwościach leczniczych stosowane od dawnych czasów.

Dzięki swojej zawartości przeciwutleniaczy oraz właściwościach przeciwbakteryjnych, antynowotworowych i przeciwzapalnych, oregano oferuje wiele korzyści zdrowotnych.

Oregano jest bogate w witaminy A, C, E i K oraz błonnik, wapń, niacynę, mangan, kwas foliowy, magnez, żelazo i karotenoidy: luteinę, zeaksantynę i kryptoksantynę.

Jego działanie przeciwutleniające oraz udowodniona moc zapobiegania infekcjom są niewiarygodne. Oregano ma jeden z najwyższych wskaźników przeciwutleniaczy, dzięki czemu rewelacyjnie neutralizuje wolne rodniki.

To aromatyczne śródziemnomorskie zioło pomaga ciału uwolnić się od toksyn, co czyni je jednym z najlepszych prozdrowotnych składników potraw.

Jak korzystać z oregano dla celów zdrowotnych?

Oregano można stosować na wiele sposobów, aby przyniosło korzyści naszemu zdrowiu. Można spożywać je świeże lub suszone, w formie olejku, tabletek lub suplementów.

Jednym z częstych sposobów jest spożywanie go w formie naparu. Taka herbatka może być przyrządzona ze świeżych lub suszonych liści oregano. Wystarczy wsypać do szklanki 1-2 łyżeczki liści (5-10 g), zalać gorącą wodą i zaparzać przez 5 minut. Zaleca się picie tego napoju do 3 razy dziennie.

Co więcej, olejek z oregano może być stosowany miejscowo w celu leczenia infekcji, takich jak na grzybica. Olejek musi być rozrobiony z innym olejem w proporcji pół na pół (lub jeszcze mniej) i należy go stosować dwa razy dziennie.

Oregano działa korzystnie między innymi na:

  • Kaszel i przeziębienie
  • Astma
  • Artretyzm
  • Problemy z trawieniem
  • Bóle mięśni
  • Trądzik
  • Łupież
  • Bronchit
  • Ból zęba
  • Wzdęcia
  • Bóle głowy
  • Choroby serca
  • Zgaga i refluks
  • Alergie
  • Pasożyty układu pokarmowego
  • Ból ucha
  • Zmęczenie
  • Skurcze menstruacyjne
  • Infekcje dróg moczowych

Jak przygotować herbatkę z oregano, która uśmierzy kaszel, astmę, bronchit, rozedmę, reumatyzm, infekcje i wiele innych

Składniki:

  • 4-6 łyżek suszonych liści oregano
  • 2-3 szklanki wody

Plasterek organicznej cytryny dla wzmocnienia bio-działania (opcjonalnie). Organiczny miód do smaku (w razie potrzeby).

Przygotowanie:

Wlej wodę do małego garnka i zagotuj, wyłącz ogień po przegotowaniu. Dodaj oregano i pozwól liściom nasiąknąć przez 5 minut. Odcedź liście i dodaj miód, jeśli potrzebujesz. Pij ciepły napar kilka razy dziennie. Ilość powinna Ci wystarczyć na jeden dzień.

Źródło: newsformeplus.com

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nas na Facebooku!