Przepis na naturalny syrop na kaszel nie musi być trudny. Często są przekazywane z pokolenia na pokolenie, a co najważniejsze takie syropy są wolne od jakiejkolwiek chemii.

Oto kilka przepisów na domowy syrop na kaszel:

1. Syrop czosnkowy

Składniki:

  • 1 główka czosnku,
  • 200 ml octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  • 200 ml miodu,
  • przegotowana i ostudzona woda

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek należy zmiażdżyć, aż puści soki
  2. Następnie należy dodać octu lub sok z cytryny oraz miód
  3. Wszystkie składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej pasty
  4. Możesz dolać do syropu wody, jeśli jest on zbyt gęsty.
  5. Gotowy syrop należy umieścić w słoiczku lub szklanej butelce i schować w lodówce na 5 dni. Po upływie tego czasu jest gotowy do spożycia
2. Syrop z cebuli

Składniki:
  • 1 cebula,
  • cukier

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę należy obrać i drobno posiekać
  2. Następnie należy przełożyć cebulę do słoiczka lub miseczki i zasypać dużą ilością cukru
  3. Naczynie należy przykryć i odstawić na 5-7 godzin, aż cebula puści soki
  4. Po upływie  tego czasu należy odcedzić syrop przez sitko lub gazę
  5. Można spożywać go od razu, w czasie choroby nawet co 2-3 godziny po 1 łyżeczce
3. Syrop z imbiru i miodu

Składniki:

  • szklanka miodu,
  • 1 cytryna,
  • korzeń imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Miód umieść w słoiczku
  2. Wyparz cytrynę i wraz ze skórką dodaj ją do miodu, uprzednio pokrojoną w plastry
  3. Imbir zetrzyj na tarce i dodaj do mieszanki
  4. Składniki dokładnie wymieszaj, a następnie zamknij słoik i odłóż na 24 godziny w chłodnym miejscu
  5. Syrop można spożywać po jednej łyżeczce dziennie lub dodawać do herbaty według uznania.

Zero chemii i samo zdrowie. Wypróbuj przepisy już dziś!

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nas na Facebooku!