Dziś nikt nie ma wątpliwości, że palenie papierosów jest szkodliwe zarówno dla osoby palącej jak i biernego palacza. Wszyscy znamy niebezpieczeństwa jakie niesie ze sobą uzależnienie od papierosów. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wykazała, że przez palenie papierosów rocznie umiera aż 5 milionów osób z całego świata.

Badania dowiodły, że większość niebezpieczeństw wynika z długotrwałego palenia papierosów. Jeśli więc jesteś uzależniony od nikotyny i palisz minimum 5 lat, to jesteś zdecydowanie bardziej niż osoba niepaląca, narażony na choroby oskrzeli, kaszel, infekcję płuc, alergię, astmę a nawet impotencję.

Bierni palacze również narażeni są na powyższe niebezpieczeństwa, mają podobne problemy ze zdrowiem.

Dodatkowym i właściwie natychmiastowym skutkiem palenia jest także przesiąkanie dymem tytoniowym między innymi włosów, mebli, ubrań. Każdy z nas wie jak bardzo uciążliwy i trudny do usunięcia jest zapach dymu tytoniowego.

Osoby palące codziennie papierosy mają zanieczyszczone płuca, przez co trudniej im się oddycha. Jeśli należysz do tej grupy osób na pewno zauważyłeś u siebie tzw. „zadyszkę” po wejściu po schodach, czy po przebiegnięciu krótkiego nawet dystansu. Zanieczyszczone płuca powodują osłabienie wydolności oddechowej.

Czy można temu zapobiec? W jaki sposób zatem zadbać o swoje płuca?

Żeby nasze płuca funkcjonowały prawidłowo najlepiej jest rzucić palenie. Jeśli jednak jesteś czynnym palaczem, wiesz jak bardzo trudne jest to zadanie. Żeby więc zminimalizować skutki palenia i oczyścić swoje płuca z nikotyny wystarczą Ci naturalne produkty, który każdy z nas posiada w swojej kuchni.

W jaki sposób oczyścić płuca?

Składniki:

  • 1l wody
  • 400g cebuli
  • Miód
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 nieduży korzeń imbiru

Przygotowanie:

Zagotuj wodę w niewielkim garnku. Cebulę i imbir pokrój na niewielkie kawałki i dodaj je do gorącej wody. Do tak powstałego wywaru dodaj kurkumę i szczyptę startego wcześniej imbiru. Wszystko razem podgrzej aż do wrzenia. Do wody dodaj miód i dokładnie wymieszaj w taki sposób aby cały miód się rozpuścił.  (Woda powinna być ostudzona przynajmniej do 40 stopni)

Wywar ostudź do temperatury pokojowej. Przechowuj w lodówce.

Stosowanie:

Pamiętaj, że wywar może być przyjmowany tylko przez 3 dni (podziel całą miksturę na 3 równe części, po jednej na każdy dzień).

Dawkowanie: z samego rana na czczo przyjmij ½ dziennej dawki, a pozostałą część w 2 godziny po ostatnim posiłku. Postępuj tak samo w dniu drugim i trzecim.

Żeby dodatkowo zwiększyć działanie mikstury inhaluj się eukaliptusem i wykonuj ćwiczenia poprawiające wydolność płuc.

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nas na Facebooku!