W internecie krąży niezwykły przepis na ogórki małosolne bez użycia wody. Ich przygotowanie jest o wiele prostsze niż w sposób tradycyjny. Mało tego, ogórki kiszą się szybciej i są bardziej chrupiące. Ciekawi? Zobaczcie, jak przygotować ogórki małosolne na sucho.

Składniki są bardzo typowe. Do przygotowania ogórków małosolnych potrzebujesz:

  • 1kg ogórków
  • korzeń chrzanu o długości ok. 8 cm
  • liść chrzanu
  • 4 – 5 ząbków czosnku
  • kilka gałązek kopru z baldachami
  • łyżkę ziaren gorczycy
  • łyżkę (lub mniej) niejodowanej soli

Jedyną różnicą jest to, że zamiast wody użyjesz…. foliowej torebki (o pojemności ok. 2 litrów).

Umyte ogórki, pokrojony w plasterki czosnek, gorczycę i koper włóż do torebki. Korzeń chrzanu obierz i zestrugaj w cienkie plasterki (za pomocą obieraczki do warzyw). Liść chrzanu porwij i razem z korzeniem dodaj do ogórków. Na koniec wsyp sól.

Potrząsaj torebką tak, by sól i przyprawy dobrze się wymieszały. Foliową torebkę zawiąż, np. gumką recepturką, i włóż do lodówki na ok. sześć godzin. Po tym czasie wyjmij i zostaw w temperaturze pokojowej.

Ogórki będą ukiszone już po 12 godzinach do doby (czas fermentacji zależy od panującej temperatury – im cieplej, tym szybciej będa gotowe).

Podoba wam się ten przepis? Wypróbujecie go?

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nas na Facebooku!