Coraz większymi krokami zbliża się lato – a wraz z nim kilkudniowe upały. Czy wiedzieliście, że istnieje kilka produktów, które pomogą waszemu ciału walczyć z wysoką temperaturą powietrza, próbując utrzymać stałą temperaturę 36,6?

Ich spożywanie lub dodawanie do potraw pomoże organizmowi lepiej radzić sobie z upałami i będzie potrzebował do tego mniej energii. Dołączcie te produkty do Waszej listy, gdy następnym razem wybierzecie się na zakupy!

1. Kardamon
Kardamon to przyprawa znana przede wszystkich w kuchni indyjskiej, jednak coraz częściej pojawia się również w innych kuchniach. Kardamon w ziarnach lub mielony posiada ogromną ilość związków oczyszczających, dlatego często stosuje się go w dietach i detoksach. Ponadto, zbawiennie wpływa na ciało podczas upałów, szczególnie dodany do gorącej herbaty lub kawy (nawet słodzonej). Nie od dziś wiadomo, że w gorące dni, gorące napoje schłodzą nasze ciała szybciej, niż zimne i do tego słodkie napoje.

2. Maślanka
O stosowaniu maślanki na skórę, w przypadku poparzeń słonecznych, słyszał każdy. Ale, czy wiedzieliście, że maślanka wpływa zbawiennie na ciało również od środka? Maślanka posiada wiele wspaniałych związków i substancji, które pomagają w trawieniu oraz działa przeciw wzdęciom. Chłodna maślanka pomoże więc i żołądkowi i całemu ciału. Spróbujcie wprowadzić do diety jedną szklankę maślanki dziennie, zaraz po posiłku.

3. Arbuz
Arbuz to nie tylko orzeźwiający i smaczny owoc. Jest też bombą witaminową – posiada składniki odżywcze takie jak: żelazo, potas, beta-karoten oraz witaminę C, które są niezbędne dla naszego organizmu. Arbuz często pojawia się w dietach, ponieważ w 95% składa się z wody, która wchłania się wraz z witaminami, lepiej niż woda. Kilka kawałków arbuza ochłodzi ciało, ale też pomoże radzić sobie ze stresem, który upał może wywołać. Do tego, arbuz jest znany ze swoich moczopędnych właściwości, co zbawiennie działa na cały układ moczowy i pomaga zapobiegać problemom z nerkami, pęcherzem czy trawieniem.

4. Agrest
Agrest posiada ogromną dawkę witaminy C. Wpływa świetnie na skórę, włosy, gruczoły oraz wszystkie organy wewnętrzne ogółem, a ponadto ma działanie hamujące starzenie się! A do tego, pomaga organizmowi radzić sobie z upałem. Warto pić szklankę soku z agrestu dziennie.

5. Melony
Cała rodzina melonów wpływa zbawiennie na ciało podczas upałów. Jako, że są kuzynami arbuza, również w znacznej części składają się z wody oraz składników odżywczych, łagodzących stres i zmęczenie związane z upałami. Szklanka soku z jakiekolwiek melona da duży efekt.

6. Ogórek
Zielony ogórek jest najczęściej konsumowanym warzywem w Indiach, w czasie największych upałów. A kto jak kto, ale mieszkańcy Indii, borykający się z upałami przez większość roku, muszą znać się na radzeniu sobie z wysokimi temperaturami. Jako nieliczne z warzyw, momentalnie wpływa na obniżenie temperatury ciała. Dodawany do sałatek lub jako przekąska, lekko schłodzony, przyniesie natychmiastową ulgę.

7. Liście mięty
Liście mięty nie tylko tworzą wspaniały i aromatyczny dodatek do dań, ale również wpływają na zachowanie temperatury ciała w czasie upałów. Coraz bardziej popularne chutney z mięty, bądź sok czy gorąca herbata, będzie świetnym orędziem przeciwko upałom.

8. Rzodkiewka Nie wszyscy lubią rzodkiewkę, ale w upały powinni polubić – rzodkiewka zawiera dużo wody, ale też stanowi źródło witaminy C oraz antyoksydanty. Dołączenie jej do diety – sałatek lub kanapek – również pomoże naszemu organizmowi radzić sobie z wysokimi temperaturami.

9. Woda kokosowa
Woda kokosowa stanowi najlepiej przyswajalną i najzdrowszą formę płynu. Warto latem pić codziennie po trochę wody kokosowej, która świetnie nawadnia organizm i zapobiega odwadnianiu, a także łagodzi zmęczenie i stres.

10. Owoc granatu
Owoc granatu jest często uznawany za owoc „boski”, ponieważ zawiera ogromną ilość związków odżywczych. Często pacjenci po leczeniu raka lub innych śmiertelnych chorób piją sok z owocu granatu, który szybko pomaga im wrócić do formy i odbudować organizm. Ponadto, również sok z granatu pomaga utrzymać temperaturę ciała i nie dopuszczać do przegrzania organizmu.

11. Banany
Korzyści płynące z jedzenia bananów są liczne, ale dodamy jeszcze jedną – świetnie regulują temperaturę ciała w upalne dni. Obecność potasu w bananach, zbawiennie wpływa na procesy chłodzenia ciała. Jeśli lubicie również ostre i tłuste potrawy, zjedzcie banana – pomoże Wam w trawieniu.

12. Cytryna
Absolutnym numerem jeden, jeśli chodzi o skuteczność w ochładzaniu organizmu, jest cytryna! Pomaga naszemu ciału walczyć z upałami, jak żadne inne warzywo czy owoc! Jedzenie kawałków cytryny, picie soku lub lemoniady z cukrem, lub w sałatce, a ulżycie swemu ciału.

Chcecie się dowiedzieć więcej szczegółów? Obejrzycie filmik, niestety w wersji angielskiej:

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nasz fanpage na Facebooku!

Zostaw swój komentarz