Już od wieków wiadomo, że czosnek jest doskonałym lekarstwem na przeziębienie. Ten naturalny antybiotyk zawiera allicynę, która ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Oczywiście wtedy, kiedy nie pochodzi z Chin.

Kiedy wybieramy czosnek w sklepie, zwróćmy uwagę na jego kraj pochodzenia. Aż 80% czosnku, który sprzedawany jest na całym świecie pochodzi z Chin. A my Polacy, mamy przecież nasz rodzimy, zdrowy czosnek. Mimo tego sklepom bardziej opłaca się wybierać czosnek chiński, ponieważ jest tańszy i dłużej zachowuje świeżość. Jednak ma to swoje ogromne minusy.

Czosnek z Chin, nawet ten pochodzący z ekologicznych upraw jest spryskiwany pestycydami, takimi jak bromek metylu. Służy on do likwidacji szkodników i chwastów, ale te chemikalia potem dostają się do naszego organizmu. W dużych stężeniach te pestycydy szkodzą na nasz układ nerwowy i oddechowy. W niektórych przypadkach mogą doprowadzić nawet do śmierci.

A to jeszcze nie wszystko. Oprócz pestycydów, Chińczycy używają także chloru do wybielania główek czosnku. Dzięki temu nie zawiera on ciemnych plamek i jest doskonale biały. Według producentów nieskazitelne główki czosnku częściej lądują w naszych lodówkach. Niestety takie chlorowanie produktów zwiększa ryzyko wystąpienia raka u osób, które je spożywają. Dodatkowo czosnek poddawany jest opryskom chemicznym, które wydłużają jego żywotność i zapobiegają kwitnięciu.

Alliacyna, która jest odpowiedzialna za wszystko to co dobre w czosnku, występuje tylko w świeżych główkach. Wybierając chiński czosnek tak naprawdę nie wiemy, kiedy został zerwany i czy oprócz chemii i pestycydów cokolwiek zdrowego wpływa do naszego organizmu razem z przyprawą.

Jak sprawdzić czy czosnek pochodzi z Chin?
Chińczycy usuwają wodę ze swojego czosnku, aby był lżejszy i tym samym tańszy w transporcie. Biorąc do ręki czosnek chiński i polski od razu wyczujemy różnicę w wadze. Dobry czosnek jest twardy, bulwiasty i ciężki. Polski czosnek ma także dużo wyraźniejszy smak.

Czosnek chiński jest dokładnie oczyszczony z korzeni i przez chlorowanie jest prawie całkowicie biały i nie zawiera przebarwień. Warto wiedzieć, że ciemne plamki są całkowicie naturalne i nie należy się tym przejmować.

Jeśli chcemy kupić dobry, zdrowy czosnek sprawdzajmy w sklepach kraj pochodzenia. Dobrym sposobem jest także kupowanie go od rolników i bazarowych sprzedawców, którzy posiadają własne uprawy czosnku.

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nasz fanpage na Facebooku!

Zostaw swój komentarz