Niektórzy pamiętają czasy, gdy w domu mama lub babcia przygotowywała ryż na mleku – jedni go kochali, inni nienawidzili. Spróbowaliśmy nieco zmienić przepis i mamy deser, który pokochają wszyscy!

Wystarczy kilka prostych składników, ulubione owoce, czekolada i w kilka minut przygotujecie pyszny i sycący deser!

Składniki
1 woreczek ryżu
1 budyń śmietankowy
2 łyżki masła
2 łyżki cukru brązowego
pół szklanki cukru białego
1 tabliczka czekolady
około 0,5 moreli
posiekany migdały, bita śmietana i dekoracje opcjonalne

Przygotowanie:
W garnku roztopić łyżkę masła, dodać cukier brązowy oraz ryż, zalać mlekiem, a następnie gotować pod przykryciem kilka minut, aż ryż nieco zmięknie. Dodać budyń i szybko mieszać na gładką masą, aby nie powstały grudki; w razie potrzeby dodać więcej mleka. Odstawić. Morele pokroić na drobne kawałki.

Na patelni rozpuścić cukier. Gdy zacznie brązowieć, dodać morele i smażyć na dużym ogniu aż cukier całkiem się rozpuści i część soku wyparuje. W rondelu roztopić masło i dodać czekoladę. Śmietanę ubić. Do miseczki lub kubka wlać odrobinę czekolady, nałożyć ryż, owoce, znów ryż, a na wierzch wedle uznania – więcej czekolady, bitą śmietanę, dodatki lub więcej owoców.
Do lodów można śmiało dodać odrobinę ulubionych lodów lub polewę. Nie zapomnij udostępnić ten przepis i zachować na później!

Wszystkie wskazówki znajdziecie w krótkim filmiku poniżej:

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nasz fanpage na Facebooku!

Zostaw swój komentarz