Jeśli lubisz naleśniki, a jednocześnie jesteś fanką ziemniaków, to mamy dobrą wiadomość: te dwie pyszności można połączyć i otrzymać wyjątkowe i przepyszne danie.

Oto przepis na naleśniki z gotowanych ziemniaków!

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 15 dag mąki
  • 3-4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, a następnie odstaw do wystygnięcia.
  2. Wystudzone ziemniaki obierz i przepuść przez maszynkę do mięsa lub przeciśnij przez praskę.
  3. Do masy ziemniaczanej wlej mleko, wbij jajka, dodaj mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
  4. Dokładnie wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej olej i smaż z obu stron rumiane naleśniki.
  6. Podaj z sosem pomidorowym, surówką lub z duszonymi grzybami.

Smacznego! 🙂

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nas na Facebooku!