Jeśli macie ochotę na obiad nieco inny niż makaron czy kotlety, spróbujcie podać obiad na słodko! Wystarczy kilka składników, aby przygotować wspaniałe danie, które smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno. Twoja cała rodzina je pokocha, a najmłodsi w szczególności.

Przygotowanie jest również dziecinnie proste!

Składniki:
8-10 słodkich naleśników
500 g serka mascarpone
2 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
300 g twarogu
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 tabliczka czekolady
1/2 szklanki prażonych płatków migdałowych
cynamon (opcjonalnie)
1 szklanka siekanej żurawiny

Przygotowanie:
Upiec naleśniki. Połączyć serek mascarpone, twaróg, jajka, cukier puder i śmietankę, mikserem, na średnich obrotach. Dodać posiekaną żurawinę. Płatki migdałów uprażyć. Posiekać czekoladę. Na ostudzony naleśnik ułożyć warstwę serka z żurawiną, zwinąć jak krokiety. Ułożyć naleśniki w żaroodpornym naczyniu, posypać czekoladą, migdałami oraz cynamonem (opcjonalnie). Piec około 25 minut w 180 stopniach.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem, można dodać bitą śmietanę lub owoce i gotowe! Smacznego!

Całe przygotowanie możecie obejrzeć w krótkim filmiku poniżej:

przepis pochodzi z smaczne.to

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nas na Facebooku!