Wielu uważa, że sól i cukier jest samym złem. Okazuje się jednak, że istnieje jeszcze jeden produkt, którego nie należy spożywać, gdyż jest wielokrotnie gorszy od cukru i soli razem wziętych! Ta biała trucizna to glutaminian sodu (E621). Ten dodatek znajdziesz prawie w każdym produkcie żywnościowym!

Glutaminian sodu wykorzystywany w produktach ma za zadanie intensyfikować smak żywności. E621 do złudzenia przypomina cukier i sól. Glutaminian sodu smakuje niczym „zupa mięsna”. Obecnie dodawany jest do prawie każdej żywności. Dodatkowo, glutaminian sodu pobudza apetyt i prowadzi do przejadania się oraz otyłości.

Światowej klasy eksperci medyczni twierdzą, że glutaminian sodu wykorzystywany jest do stymulowania komórek mózgowych. Oznacza to, że działa podobnie jak narkotyki! Związek E621 skutecznie penetruje krew w mózgu prowadząc do zmian genów odpowiedzialnych za zmysły smaku. E621 znajdziemy dosłownie wszędzie, jego duże ilości znajdują się z kiełbasie, frytkach, produktach z puszki, piwie, kebabach oraz innych produktach spożywczych.

Warto wspomnieć, że zalecana („bezpieczna”) dawka wynosi 1,5 grama dla osoby dorosłej oraz nie więcej niż 0,5 grama dla dzieci. Przerażające jest jednak to, że świat zużywa około 200 tyś. ton rocznie tego dodatku.

Objawy przedawkowania glutaminianem sodu przypominają „syndrom chińskiej restauracji”, pojawiają się więc silne zawroty głowy, zaburzenia wzroku, migrena, zaburzenia równowagi hormonalnej, osłabienie, nudności, wymioty, biegunkę, ból w klatce piersiowej i inne równie niebezpieczne objawy.

Glutaminian sodu został wynaleziony w Japonii w 1907 roku przez Ikeda Kikunae. Naukowiec odkrył, że ta substancja poprawia smak naszych potraw. Ten składnik wpływa na smak i aromat produktów z puszki, fast foodów oraz produktów mrożonych. E621 jest bardzo szkodliwą i uzależniającą substancją na całym świecie. To przez jej wpływ kupujemy produkty w puszkach, konserwy, produktów typu fast food, itp.

Naukowcy przeprowadzili badania z wykorzystaniem glutaminianu sodu w diecie myszy. Naukowcy dodawali do diety myszy E621, a ta straciła wzrok!

Glutaminian sodu jest bardzo niebezpieczną substancją, to ona wpływa na receptory języka, co w konsekwencji prowadzi do wyostrzonej percepcji żywności. Tak jak wcześniej wspomnieliśmy, E621 sprawia, że potrawy są bardzo smaczne i właśnie z tego względu nie możemy przestać jej jeść. To w konsekwencji prowadzi do uzależnienia od konkretnych produktów. Jest to bardzo korzystne na wszystkich producentów żywności.

Brutalną prawdą jest fakt, że wszyscy producenci żywności czerpią korzyści stosowania glutaminianu sodu w swoich produktach, powodów jest kilka. Stosując glutaminian sodu zmniejszają koszty produkcji, a także ukrywają produkty o niskiej bądź wątpliwej jakości.

Bardzo ważne, aby być uważnym na to co się kupuje. Obligatoryjnie czytaj etykiety na produktach i unikat tych z dodatkiem E621 (glutaminian sodu). Na prawdę lepiej dla zdrowia będzie, gdy wykorzystasz świeże zioła do przyprawiania swoich potraw!

ŹRÓDŁO: HEALTHYLIFECENTAR.COM
Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nasz fanpage na Facebooku!

Zostaw swój komentarz