Przychodzi pora obiadowa a ty masz zamiar zrobić kurczaka. Co robisz najpierw? Pewnie jak każdy myjesz mięso pod bieżącą wodą?

Nie mogłaś zrobić gorszej rzeczy niż to!

Zastanawiasz się pewnie dlaczego, skoro mięso ma na sobie tyle bakterii.

Owszem masz rację. Jest na nim dużo drobnoustrojów, ale nie pozbędziesz się ich tak jak myślisz.

Na mięsie ich nie będzie, ale za to przeniesiesz je przez chlapiącą wodę we wszystkie inne miejsca. Na zlew, suszarkę z naczyniami, na deskę do krojenia i w końcu na siebie. A można tego uniknąć.

Pod wpływem wysokiej temperatury wszystkie bakterie giną więc po co myjesz mięso?

To wielki błąd! Przez taki odruch możesz nabawić się zatrucia pokarmowego.

Następnym razem zastanów się czy warto?

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nasz fanpage na Facebooku!

Zostaw swój komentarz