W ostatnim czasie zrobiło się głośno na temat kurczaków z KFC. To wszystko przez ujawnienie tajemnicy rodzinnej! Siostrzeniec założyciela twierdzi że przepis na panierkę składa się z 11 ziół i przypraw. Czy te 11 składników są dobre dla naszego zdrowia?

Kurczak z KFC oprócz oryginalnej receptury ma również substancje smakowo-zapachowe w tym glutaminian monosodowy który szkodzi naszemu układowi nerwowemu!

Glutaminian monosodowy, znany jako glutaminian sodu oraz E621, używany jest do wzmacniania smak w wielu rodzajach produktów spożywczych. Nadaje on żywności charakterystyczny smak, zwany „umami”, który przez badaczy został określony jako piąty podstawowy smak obok słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego. Glutaminian sodu obecny w większości naturalnych produktów spożywczych, takich jak mięso, drób, owoce morza.

Kurczak z oryginalnego przepisu ma w sobie te wszystkie złe substancje. Mięso następnie panierowane jest w mieszance mąki, soli, fosforanu wapnia, serwatki, beztłuszczowego mleka, białek jajecznych, skrobi kukurydzianej, skrobi ziemniaczanej, maltodekstryny, triglicerydów, i wspomnianych wcześniej przyprawach.

Tak więc jak można zauważyć większość tego smaku pochodzi ze szkodliwych dodatków. Osoby które są wrażliwe na glutaminian mogą odczuwać bóle żołądka i nudności. Owa substancja zabija neurony naszym organizmie!

 

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nas na Facebooku!