64425138 - vegetable bouillon, stock or broth cubes piled on wooden plate, photographed overhead with natural light (selective focus, focus on the top cube)

Rosół to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Niestety coraz mniej osób robi tą zupę samemu od podstaw. Ogromnym pójściem na łatwiznę jest zakup kostki rosołowej. Ale czy to zdrowe?

Kostka rosołowa to mieszanka przeróżnych składników która zmienia rosół w coś co nigdy nie powinno trafić do naszego organizmu.

Skład kostki:

-sól
– tłuszcz roślinny utwardzony
– glutaminian sodu
– inozynian disodowy
– guanylan disodowy
– skrobia modyfikowana
– aromaty
– cukier
– ekstrakt drożdżowy
– dodatki takie jak pietruszka czy seler
– barwnik: karmel amoniakalny
– tłuszcz drobiowy

Organizm więc nie akceptuje tego produktu. Częste go używanie prowadzi do zwiększenia masy ciała, a także do poważniejszych chorób. Może doprowadzić nawet do: nadmiernej potliwości, kołatania serca, migreny czy problemów z żołądkiem. Kostka rosołowa jest często przyczyną zaburzeń hormonalnych.

Tak więc najlepiej gotować wszystko samemu od podstaw. Zupa jest dzięki temu smaczniejsza i zdrowsza.

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nas na Facebooku!