Karkówka to jedno z najsmaczniejszych mięs, ale jedynie jeśli jest dobrze przyrządzona.

Przepis poniżej pozwala przyrządzić pyszną karkówkę. Ale co najważniejsze jest on naprawdę prosty.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować:

  • 1.5 kg karkówki,
  • 2 kg ziemniaków pokrojonych w plasterki,
  • 60 ml jasnego piwa,
  • 100 ml oleju,
  • 1 łyżkę miodu,
  • przyprawę do gyrosa,
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka, zioła itp.),
  • 2 cebule – białą i czerwoną,
  • 100g boczku,
  • dużego pomidora,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 200g kwaśnej śmietany.

Na sam początek robimy marynatę do mięsa. W tym celu w dużej misce dokładnie mieszamy ze sobą olej, przyprawę do gyrosa, miód i piwo.

Karkówkę kroimy w plastry, które następnie zalewamy marynatą. Najlepiej zrobić to dzień przed zaplanowanym pieczeniem mięsa, wówczas karkówka dobrze skruszeje.

Na wysmarowanej olejem blasze układamy plasterki ziemniaków. Przyprawiamy, tak jak lubimy – solą, pieprzem, papryką, ziołami.

Następnie kroimy w krążki cebulę i rozkładamy równomiernie na ziemniakach.

To samo robimy z pokrojonym w kostkę boczkiem.

Na wierzch kładziemy zamarynowaną karkówkę.

Następnie powtarzamy wszystkie warstwy: ziemniaki, cebula, boczek i karkówka.

Na koniec przykrywamy wszystko folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. godzinę.

W czasie gdy danie jest w piekarniku, przygotowujemy sos. Do śmietany dodajemy wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i świeże lub suszone zioła.

Kilka minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i polewamy wszystko sosem. Na wierzch układamy plasterki pomidora.

Dopiekamy jeszcze kilka minut, aż sos lekko zbrązowieje.

Prawda że proste? Teraz Twoja kolej na zrobienie tej pysznej karkówki!

 

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nas na Facebooku!