Tradycyjne parówki do hot dogów są produkowane z połączenia mięsa wieprzowego i mięsa z kurczaka. Niestety ale to mięso na pewno nie jest dobrej jakości. Pochodzi ono z resztek które pozostają z wcześniejszej obróbki!

Są to zazwyczaj tłuszcze, zmielone korpusy, skóry wieprzowe, wymiona, uszy, kości czy masa polepszaczy. Co na to twój żołądek?

Owe „mięso mieli się dokładnie. Następnie dodaje się do niego masy z przetworzonego wcześniej trimmingu z kurczaka.

Potem dodaje się do masy dużą ilość soli, skrobi oraz aromatów i dolewa się dużą ilość wody.

Oprócz tej wody jest również dodawany słodki syrop i kukurydza.

Następna maszyna sprawia że konsystencja masy jest jednolita a wyglądem przypomina mleczy napój niż mięso.

Owa masa trafia następnie do foliowych opakowań w których jest formowany ostateczny wygląd parówki.

Uformowana parówka zawieszana jest na specjalnym stojaku w którym trafia do kąpieli z płynnego dymu. Tam nadawany jest jej kolor i aromat.

Takie maszyny są w stanie wyprodukować 700 parówek na minute!

Poniżej filmik obrazujący produkcje parówek

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nas na Facebooku!