Robienie samemu ozdób świątecznych to lepsza alternatywna niż kupowanie gotowych w sklepie. Najlepiej zaangażować do tego całą swoją rodzinę. Dzięki temu spędzicie trochę czasu razem i będziecie mieli wpływ na to jak wygląda Wasz dom w czasie świąt.

A oto kilka pomysł na swoje właśnie przez siebie zrobione ozdoby świąteczne:

 

Plasterki z owoców

Świetną ozdobą obok świeczek, cukierków czy bombek są suszone owoce. Pięknie ozdobią choinkę. Zaczynamy więc od przygotowania owoców, najlepiej żeby to były jabłka czy pomarańcze. Pokrój je w plastry o grubości około 6 cm a następnie zmocz je na dziesięc minut w soku z cytryny.

Jeśli zauważysz, że plasterki owoców są bardzo soczyste, rozłóż je na papierowym ręczniku. W międzyczasie oczyść i przygotuj kratkę z piekarnika. Rozłóż na niej pasterki owoców. Aby zyskały piękny aromat, możesz posypać je odrobiną cynamonu.

Wsadź je do piekarnika ustawionego na około 120-130 stopni Celsjusza. Po około godzinie temperaturę zmniejsz do około 100 stopni Celsjusza i trzymaj je jeszcze w piekarniku przez około dwie godziny. Najlepszym rozwiązaniem byłoby użycie suszarki do owoców.

Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu suszone plasterki przewiąż nitką lub tasiemką. Możesz je również dodatkowo udekorować, przyklejając do nich inne suszone owoce, szyszki czy obsypując je brokatem. Na koniec zawieś je na choince.

Makaronikowy aniołek

Niebiańską ozdobą może być wykonany z makaronu aniołek.jego stworzenia potrzebne ci będą: makaron typu kokardki, makaron typu rurki lub kolanka, drewniana kuleczka, kółeczko na aureolę na przykład wykonane z kawałka złotego papieru, włosy anielskie, biała farba, kolorowe farbki lub mazaki, brokat, klej, pinezka.

Wykonanie:

Kokardkę makaronu przełam. (Jedna połówka jest potrzebna do wykonania jednego aniołka). Następnie pomaluj białą farbką wszystkie makarony, pinezkę i drewnianą kulkę. Obsyp wszystkie elementy srebrnym lub złotym brokatem.
Gdy farba wyschnie, przyklej złamaną na pół kokardkę i całą kokardkę – tak, aby połówka stanowiła sukieneczkę, a cała kokardka skrzydła aniołka. Na wierzchu sklejonych kokardek przyklej makarony kolanka, aby tworzyły kształt ramion.
Ostrą końcówkę pinezki pomaluj na czerwono. Przyklej ją ostrzem do góry między makaronowymi ramionami. Następnie do tych ostatnich przyklej drewnianą kulkę, która będzie stanowić głowę aniołka. Dorysuj mu mazakami oczy, buzie, rumieńce i przyklej włosy. Na koniec na włosach umieść i przyklej wycięte ze złotego papieru kółeczko tworzące aureolkę.

Aniołek z patyczków do lodu

Dzieci na pewno ucieszą się z takiej ozdoby. Do jego wykonania będą ci potrzebne: 5 całych patyczków po lodach, 2 patyczki złamane na pół – na ręce i nogi, 1 kółko z tektury o średnicy 2,5 cm, 1 prostokąt z tektury o wymiarach 3,5 x 1 cm, klej na gorąco, nożyczki, taśma maskująca, dwustronny papier kolorowy.

Wykonanie:

Wytnij z tekturki kółko i prostokąt. Dwa patyczki po lodach przetnij na pół. Złącz ze sobą trzy patyczki taśmą maskującą. Odwróć je na drugą stronę i przyłóż do nich pośrodku dwa kolejne patyczki. Rozszerz je na dole – patyczki te będą nadawać kształt sukience aniołka. Po ułożeniu przyklej je gorącym klejem.
Odwróć aniołka na drugą stronę i przyklej mu nóżki. Do końca kartonowego prostokąta przyklej kółko – będzie stanowić głowę. Drugi koniec prostokąta przyklej do patyczków i zabezpiecz taśmą maskującą. Wytnij z dwustronnego, kolorowego papieru skrzydła i przyklej je do tylnej części aniołka. Odwróć go na prawą stronę.
Teraz pora na dekorowanie. Pomaluj sukienkę aniołka na wybrany kolor. Z papierowej serwetki zrób żabot i przyklej pod szyją. Narysuj aniołkowi również oczy, policzki i usta.

I jak Wam się podobają te ozdoby? Wykorzystacie te pomysły? Czy może macie jakieś swoje sprawdzone sposoby na wykonanie ozdób? Dajcie znać 😀

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nas na Facebooku!