Fast food jest katastrofalnie niebezpieczny dla naszego zdrowia i można śmiało powiedzieć, że większość świata już o tym wie.

Ale to wciąż nie powstrzymuje wielu z nas od spożywania tłustego i niezdrowego jedzenia od czasu do czasu. Niektórzy ludzie nadal regularnie jedzą fast food.

Choć to nie koniec świata zjeść sobie okazjonalnie burgera lub pizze, ale być może warto przemyśleć wypad do McDonald’s.

Naukowcy z University of Nottingham w Anglii wpadli na sprytny pomysł, aby przeprowadzić eksperyment i sprawdzić, co tak naprawdę dzieje się w naszych żołądkach kiedy jemy hamburgera z popularnej sieci fast-food. Naukowcy użyli próbki czystego kwasu chlorowodorowego – to coś, co wszyscy mamy w żołądkach, ale w bardziej rozcieńczonej formie. Pomaga nam to rozpuścić jedzenie, które jemy.

Do próbki umieścili także cheeseburgera z McDonalda. Następnie przez trzy i pół godziny zostawili go w kwasie. Kiedy wrócili, aby zobaczyć wyniki – byli zszokowani. Do tej pory ponad 17 milionów osób widziało ten klip, a my całkowicie rozumiemy, dlaczego rozprzestrzenia się on jak ogień w internecie.

Naukowcy byli zaskoczeni tym, że burger się nie rozpuszczał, a zamiast tego zamienił się w wielką, śliską, czarną grudę. Sałatka owocowa rozpuszcza się zwykle w ciągu około 30 minut. To, co sprawia, że cheeseburger jest trudniejszy do przetrawienia, to duże ilości sztucznych tłuszczów lub „tłuszczów trans”.

Od czasu do czasu cheeseburger nie zagraża zdrowiu, zwłaszcza jeśli zrobisz go sam, korzystając z bardziej naturalnych składników i mniejszych ilości tłuszczu. Ale po obejrzeniu tego klipu, przemyśl czy warto zjeść nawet tylko ten jeden raz, w tej popularnej i uwielbianej restauracji.

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nasz fanpage na Facebooku!

Zostaw swój komentarz