Szorowanie, czyszczenie, wycieranie i tak bez końca. Mowa tutaj o piekarniku, którego wypucowanie wymaga sporej dawki cierpliwości, czasu i środków chemicznych.

Niektórzy tak bardzo nie lubią czyścić tego miejsca, że po prostu niczego nie pieką, a używają innych kuchennych urządzeń. Jednak od dzisiaj czyszczenie piekarnika nie będzie problemem. Przedstawiamy prosty sposób, na to jak zadbać o to urządzenie.

 

Czego potrzebujesz:

    • Woda
    • Butelka ze spryskiwaczem
    • Proszek do pieczenia (soda oczyszczona)
    • Ścierka
    • Ocet
    • Mała miska

Na początek zajmij się czyszczeniem wnętrza:

    1. Usuń zawartość piekarnika.
    2. Wymieszaj kilka łyżek sody z wodą. Z tego połączenie powstanie pasta, którą umieścisz na powierzchni wymagającej czyszczenia.
    3. Posmaruj żądane miejsca tą mieszanką. Soda zmieni kolor na brązowy.
    4. Zostaw to na noc. Przynajmniej na 12 godzin.
    5. Mokrą ścierką usuń jak najwięcej sody.
    6. Do spryskiwacza wlej ocet. Spryskaj powierzchnie, na których widać pozostałości po sodzie.
    7. Wytrzyj piekarnik wilgotną ścierką.
    8. Włóż wszystko z powrotem do środka.
    9. Włącz piekarnik, ustaw niską temperaturę i pozostaw tak na około 15 minut.

Czyszczenie szyby piekarnika:

  1. Zrób taką samą pastę jak wcześniej.
  2. Nałóż ją na szybę.
  3. Zostaw na 30 minut.
  4. Wilgotną ścierką wytrzyj powierzchnię do sucha.

 

Efekt końcowy jest nieprawdopodobny. Żałuję, że nie znałam tej sztuczki wcześniej.

Źródło: taringa.net

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nas na Facebooku!