Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z zimą, czasem spędzonym z rodziną ale także z pysznymi potrawami które jemy tylko w czasie świąt. Okazuje się że tradycja tych potraw jest wiekowa.

Jeszcze za czasów szlachty wierzono że na stole musi znaleźć się nieparzysta liczba dań, które miały zapewnić domownikom dostatek i urodzaj na kolejny rok. Również wierzono że każda potrawa ma swoje znaczenie. Więc co oznacza 12 potraw wigilijnych? Sprawdźmy 😉

Tradycja spożywania 12 potraw w Polsce przyjęła się dość niedawno. Kiedyś liczba była inna ale co najważniejsze nieparzysta. Wierzno że ma przynieść szczęście dlatego podawano 11, 9albo 7 dań. Jedenaście gościło na stołach magnackich, dziewięc u szlachty a siedem u mieszczaństwa.

Liczba 12 nawiązuje do wiary chrześcijańskiej a dokładniej do 12 apostołów, a w niektórych regionach ma to symbol 12 miesięcy.

Tradycja od wieków nakazuje by na stole pojawiły się potrawy z płódów zmieni: pola, lasu, sadu i wody. Dlatego do dań dodajemy zboża, grzyby mak czy groch. W czasie świąt nie może zabraknąć ryb i owoców. Każda z potraw a dokładniej jej składniki mają inną symbolikę

Ryby

Według prastarych wierzeń ludowych ryby symbolizują płodność oraz narodziny. W wierze chrześcijańskiej są znakiem Jezusa Chrystusa, a konkretnie – odradzania się i chrztu. Ryba na stole wigilijnym ma również zapewnić harmonię i spokój w nowym roku liturgicznym.

Niewątpliwie na stołach wigilijnych króluje przyrządzany na wiele sposobów karp, który jest symbolem długowieczności. Tradycja mówi, że ten, kto zje karpia w Wigilię, będzie długo żył! Co ciekawsze, zasuszone rybie łuski noszone w portfelu mają zapewnić dostatek przez cały rok!

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony, czyli inaczej zupa z buraków, to również w wielu domach podstawa kolacji wigilijnej. Podawany jest zazwyczaj z uszkami lub grochem. Według wierzeń ludowych jedzenie barszczu w Wigilię miało zapewnić piękno i młodość do końca życia.

Kompot z suszu

Najważniejszy napój wigilijny, przygotowywany jest na bazie różnych suszonych owoców. Znajdziemy w nim jabłka, śliwki, rodzynki, a także w figi! Kompot z suszu symbolizuje pokój, miłość i zdrowie. Ludowe przesądy głoszą, że suszone śliwki miały odpędzać złe moce od domowników podczas wigilijnej wieczerzy. Natomiast figi i rodzynki to symbol oczyszczenia i obfitości.

Potrawy z makiem

Mak jest symbolem obfitości. Dawniej wierzono, że zjedzenie potraw z makiem w Wigilię zapewni dobrobyt domownikom przez cały rok. Natomiast brak maku na stole wigilijnym mógł ściągnąć na domostwo nieszczęście. Dla chrześcijan to symbol wiary i płodności.

Kapusta i grzyby

Pierogi lub uszka z kapustą i grzybami to pyszna potrawa wigilijna, szczególnie lubiana przez dzieci. A czego symbolem są składniki tych dań? Według prastarych wierzeń kapusta kiszona miała chronić od złego, a także zapewnić witalność i siłę na wiosnę. Z kolei grzyby miały zapewnić szczęście i dostatek domownikom.

Miód i orzechy

Podstawowe składniki wigilijnej kutii, mają bardzo bogatą symbolikę. Miód od wieków uznawany jest w wierzeniach ludowych za substancję magiczną, w której tkwią nadprzyrodzone moce. Zjedzony podczas Wigilii miał chronić przed złem, a także zapewnić radość i dostatek. To również znak obfitości, szczęścia i miłości.

Orzechy to z kolei symbol tajemnicy, płodności i pieniędzy, choć każdy rodzaj niesie dodatkowe znaczenie. Orzechy włoskie symbolizują mądrość, laskowe płodność i cierpliwość, natomiast migdały to znak nowego życia i nadziei.

Groch
Według ludowych wierzeń groch w wigilijnych potrawach zwiastował płodność, urodzaj oraz pieniądze. Przesądy głoszą, ze ten, kto zje w Wigilię groch, przez cały kolejny rok nie będzie narzekał niedostatek! Potrawy z fasoli miały mieć również pozytywny wpływ na relacje międzyludzkie.

Tradycją jest również aby podczas wieczerzy spróbować każdego dania, czy tak robicie?

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nas na Facebooku!