Czy jest tutaj ktoś, kto nie lubi pizzy? Jeśli nawet tak, to mogę się założyć, że na pewno są to nieliczne wyjątki 🙂

Dzisiaj przygotowaliśmy przepis na doskonałe ciasto na pizzę, którego autorką jest Magda Gessler. Ciasto jest przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu.

Dlaczego jest niezwykłe? Jeśli zrobimy wszystko jak należy, to będzie leciutkie, cienkie i pięknie wypieczone po bokach. Chyba takie jest najlepsze, prawda?

Składniki:

  • 340 g mąki
  • 5 g suszonych drożdży
  • 250 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki oliwy

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuść w letniej wodzie i odstaw na 10 minut.
  2. Do miski wsyp mąkę, cukier, sól, a na koniec wlej rozpuszczone drożdże.
  3. Ciasto wyrabiaj około 5-10 minut na oprószonym mąką blacie, aż stanie się jednolite i elastyczne.
  4. Odstaw ciasto na 10 minut. Po tym czasie ponownie przełóż je do miski i wyrabiaj jeszcze raz z oliwą.
  5. Poporcjowane ciasto przykryj folią i odstaw na 45 minut, aby urosło (powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość).
  6. Nagrzej piekarnik do 230 ºC.
  7. Oprósz ciasto mąką i wałkuj tak, by usunąć ze środka pęcherzyki powietrza.
  8. Z kulek uformuj placki o średnicy ok. 30 centymetrów.
  9. Nałóż ulubione dodatki i piecz przez 10 – 15 minut.

Smacznego! 🙂

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nas na Facebooku!