To pyszne ciasto zaintrygowało nas swoją nazwą i urzekło smakiem. Ciasto Jamesa Bonda jest niezwykłe, a brzoskwinie dodają mu niezapomnianego smaku.

Składniki

  • 250 g cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 4 jajka,
  • 100 ml oleju,
  • 100 ml letniej wody,
  • 250 g mąki,
  • pół opakowania proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao.

 

Składniki na masę

  • 2 małe puszki brzoskwiń,
  • 2 butelki śmietany do gotowania (np. Rama Cremefine chodzi o śmietanę w plastikowej butelce do kupienia w każdym supermarkecie),
  • 2 opakowania budyniu waniliowego.

 

Dodatkowo do posypania potrzebne Ci będą czekoladowe wiórki.

Sposób przygotowania

Zacznij od przykrycia blachy papierem do pieczenia i rozgrzania piekarnika do 180 stopni. W międzyczasie odsącz brzoskwinie.

Jajka zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj olej i wodę. Ubij całość na gładką masę. Na koniec dodaj do niej proszek do pieczenia, kakao i mąkę (stopniowo). Ciasto wylej na blachę i piecz przez 15 – 20 minut.

Z brzoskwiń zrób puree (przydatny będzie blender). Dodaj śmietankę i budynie.

Ubijaj obydwa składniki dopóki nie będą miały gęstej konsystencji.

Kiedy ciasto ostygnie, posmaruj je masą i posyp wiórkami. Pamiętaj, że musi stać w lodówce.

Możesz je dodatkowo posypać posiekanymi pistacjami.

Źródło: kochrezepte.at

 

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nas na Facebooku!