Na temat jajek od lat krąży wiele różnych opinii. Jedni uważają, że należy jadać je często, inni natomiast, że nie częściej niż raz w tygodniu.

Dla mnie jajko na śniadanie jest najlepszym sposobem na dobry początek dnia. Nie tylko dlatego, że jajka są pyszne, ale głównie z tego powodu, że ich jedzenie niesie ze sobą wiele korzyści. W tym miejscu muszę dodać, że nawet ja, osoba która przepada za jajkami, nie wiedziałam jak wiele dobrego nam dają.

Jajka zawierają mnóstwo składników odżywczych. Są bogatym źródłem witamin A, D, E, a także B12 oraz B2 oraz kwasu foliowego. Jakby tego był mało, w jajku znajdują się także takie minerały: jod, żelazo, wapno, cynk, czy selen. To naprawdę spora dawka zdrowia.

Jajka i cholesterol

Z pewnością słyszeliście, że jajka są niezdrowe z uwagi na zawartość cholesterolu. To nieprawda. Oczywiście w jajkach jest cholesterol, ale nie jest to ten rodzaj, który powoduje blokowanie naczyń krwionośnych. Poza tym jajka zawierają tylko 180-186 mg cholesterolu, podczas gdy twoja wątroba produkuje niemal 1000-2000 mg cholesterolu każdego dnia. Jajka mogą wręcz zastąpić szkodliwy cholesterol jego zdrowym zamiennikiem.

1. Dzięki jajkom stracisz wagę

Badania wskazują, że śniadanie bogate w białka może wspomagać odchudzanie. Niskokaloryczna dieta w połączeniu z regularnym jedzeniem jajek na śniadanie może dwukrotnie przyspieszyć gubienie zbędnych kilogramów.

Jajka są pełnowartościowym źródłem składników odżywczych i witamin, które pomagają zrzucić nadmiar masy ciała. Zawierają tylko ograniczoną ilość kalorii niezbędnych do codziennej aktywności.

2. Jajka wzmacniają odporność

Okres zimowy powoli się kończy i jest to czas, w którym większość z nas zmaga się z przeziębieniami, katarem i kaszlem, które w tych miesiącach o wiele łatwiej złapać. I to kolejny powód, dla którego warto jeść jajka – wzmacniają one naszą odporność.

Badania wykazały, że zaledwie dwa jajka dziennie pomagają wzmocnić nasz system odpornościowy, dzięki czemu o wiele skuteczniej bedzie się bronić przed bakteriami i wirusami.

Jajko zwiera 22% zalecanej dziennej dawki selenu, który ma ogromny wpływ na nasz system odpornościowy.

3. Lepsza pamieć

Czy słyszeliście kiedyś o związku chemicznym o nazwie cholina? Wpływa on na połączenia nerwowe, które z kolei decydują o naszej pamięci.

Według badań, dodatkowe dawki choliny mogą znacząco poprawić naszą pamięć i czas reakcji.

4. Zbawienie dla oczu

Żółtka jajek zawierają duże ilości luteiny i zeaksantyny, które zmniejszają ryzyko wystąpienia katarakty i degeneracji siatkówki. Jajka są też bogate w witaminę A, której niedobory powodują ślepotę nocną.

5. Wspomaga serce

Naukowcy z Kanady odkryli, że istnieje silny związek pomiędzy dietą bogatą w jajka a zmniejszonym ryzykiem zachorowań na choroby serca i niektóre typy nowotworów. Jaki jest tego powód? Jajka zawierają dwa antyoksydanty: tyrozynę oraz tryptofan.

Ludzie ze złym stężeniem lipoproteiny niskiej gęstości są bardziej narażeni na choroby serca. Okazuje się, że jajka potrafią zwiększać poziom lipoproteiny niskiej gęstości i w ten sposób chronić nas przed problemami z sercem.

6. Wzmacnianie kości

Jajka zawierają witaminę D i wapń. Witamina D reguluje wchłanianie wapna i fosforu w organizmie, dzięki czemu zapewnia nam silne kości i zęby.

7. Przeciwnik starzenia się

Jajka zawierają wiele aminokwasów, które są odpowiedzialne za budowanie i regenerację komórek. W ten sposób mogą spowalniać procesy starzenia się.

Wraz z wiekiem zapotrzebowanie na witaminę D rośnie. Zalecana dawka dla osób po 60 roku życia wynosi 10 mikrogramów. Jedno jajko zawiera mniej więcej 0,7 mikrograma.

8. Dobre dla krwi

Jajka zawierają sporo kwasu foliowego, który jest rodzajem witaminy B, odpowiedzialnej za tworzenie nowych czerwonych krwinek.

Osoby z obniżonym poziomem kwasu foliowego są narażone na anemię. Kwas foliowy ma także duże znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu w łonie matki.

9. Zwalczanie depresji

Zimą trudno o źródło witaminy D, ponieważ słońce przez większość czasu jest schowane za chmurami. Tymczasem okazuje się, że jajka wspomagają wytwarzanie tej witaminy. Witamina D ma ogromny wpływ na poziom PH w jamie ustnej i ma duże znaczenie dla utrzymywania silnych i zdrowych kości i zębów. Witamina D pomaga także walczyć z depresją.

10. Budowa masy mięśniowej

Osoby, które chcą zwiększyć masę mięśniową często decydują się na zwiększone spożycie jajek. Wynika to z tego, że jajka mają sporą ilość białka odpowiedzialnego za budowanie mięśni.

11. Chronią skórę, włosy i paznokcie

Jajka zawierają także mnóstwo witaminy B oraz kwasów tłuszczowych Omega 3. A one wspomagają utrzymanie zdrowej skóry, włosów i paznokci.

Mamy nadzieję, że dzięki temu artykułowi spojrzysz na jajka i ich rolę w naszej diecie z zupełnie innej strony.

Źródło: newsner.com

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nas na Facebooku!