Często masz ochotę na wielkiego Big Mac’a z soczystą wołowiną i kopcem frytek obok? Leci Ci już ślinka? Cóż, powstrzymaj jeszcze na chwile swoje kubki smakowe…

Każdy zna restauracje McDonald’s. Ma ona jedną z najgorszych reputacji w kręgu gastronomicznym według ekspertów do spraw zdrowia. Ale większość ludzi nawet nie wie dlaczego…

Otyłość jest tylko jednym z powodów. W rzeczywistości jeśli kiedykolwiek spojrzałeś na niektóre składniki produktów McDonald’s, nie będzie dla Ciebie zaskoczeniem, że nie wpływają korzystnie na Twoje zdrowie.

Przyjrzyjmy się 10 składnikom produktów McDonald’s, które powinny zmniejszyć Twój apetyt na fast foody:

1. Siarczan amonu

Siarczan amonu jest to sól nieorganiczna. Jest głównie stosowana w celu nawożenia gleby. Znajduje zastosowanie również jako składnik popularnego środka na chwasty, a mianowicie Roundup’a. Oto kolejny zabawny fakt, siarczan amonu wchodzi również w skład produktów ognioodpornych! Jego spożywanie powoduje silne zaburzenia hormonalne.

2. Olej silikonowy

Ten sam materiał, który trafia do McNuggets’ów, używany jest do produkcji soczewek kontaktowych. Znana jako dimetylopolisiloksan lub olej silikonowy, ta substancja chemiczna stosowana jest również do uszczelniania i kitowania. Olej silikonowy nie ulega biodegradacji, dzięki czemu stosuje się go w implantach piersi ze względów bezpieczeństwa.

3. Tert-butylohydrochinon (TBHQ)

Zastanawiam się, dlaczego ktoś chciałby zjeść coś, co posiada tak długą nazwę, że trudno ją wymówić. A jednak tert-butylohydrochinon znajduje się w wielu produktach, od krakersów po frytki. Jest również stosowany w kosmetykach i lakierach.

Pomimo odwoływania się do TBHQ jako „całkowicie bezpiecznego”, amerykańska agencja żywności i leków wyznaczyła ścisłe ograniczenie ilości tego materiału w produktach. Badania wykazały, że długie spożywanie TBHQ może powodować nasilenie objawów ADHD, raka żołądka, a nawet uszkodzenia DNA.

4. Glikol propylenowy

Stosujesz zimowy płyn do szyb samochodowych? Ja tak, ale szczerze mówiąc, wolę unikać jego jedzenia… Glikol propylenowy jest również stosowany w leczeniu oparzeń, ale może on przynieść negatywne skutki, jeśli znajduje się na ciele zbyt długo. Osoby z problemami skórnymi, oczami lub alergią, mają zwiększoną czułość na tę substancję.

5. Kwas karminowy

Jest produkowany przez owady w celu zniechęcenia drapieżników. Około 70 000 owadów jest zabijanych, kruszonych i zanurzanych w alkoholu, aby wytworzyć kwas karminowy. A jeśli całe tysiące pokruszonych owadów w Twoim jedzeniu nie zdenerwują Cię wystarczająco, to powinieneś wiedzieć, że kwas karminowy wpływa na
rozwój astmy, biegunkę i mnóstwo innych nieprzyjemnych dolegliwości.

6. Celuloza

Celuloza znajduje się w prawie każdym produkcie fast food. Jest w serze, sałatkach, syropie truskawkowym… Celuloza jest jednym z głównych składników żywności o niskiej wartości odżywczej. Ogólnie rzecz biorąc, w Twoim hamburgerze znajduje się drewno, więc zostaw je termitom.

7. Piasek przemysłowy

Bardziej formalnie znany jako krzemionka, piasek przemysłowy służy do produkcji szkła i cementu. Restauracje z fast foodami, takie jak McDonald’s, dodają go do mięsa, aby zapobiec jego twardnieniu.

8. L-cysteina

Cysteina-L jest aminokwasem syntetyzowanym z ludzkich włosów i piór kaczek. Stosuje się ją do mięsa oraz zmiękczania pieczywa i ciastek. WebMD informuje, że może powodować wymioty, biegunkę, zaparcia, wysypkę, gorączkę, ból głowy, senność, niskie ciśnienie krwi i problemy z wątrobą.

9. Leki

Istnieje wiele niepokojących leków w paszach dla zwierząt, w tym leków antydepresyjnych, a nawet niektórych sterydów. Środki te zawierają się w mięsie, które następnie spożywany w restauracji.

10. Dimetylopolisiloksan

Jest to chemia powszechnie stosowana w produktów do szpachlowania i implantach piersiowych. Zawiera także formaldehyd, substancję chemiczną, która jest znanym czynnikiem rakotwórczym.

Źródło: davidwolfe.com

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nasz fanpage na Facebooku!

Zostaw swój komentarz